Hoe vaak heb ik wel niet gewenst voor meer uren in een dag om te kunnen doen wat ik steeds uitstel. Als ik het aantal keren zou tellen, dan zou ik een miljonair in quarantaine zijn met een lange lijst aan taken.
We bevinden ons middenin een radicale verandering in de manier waarop we werken, leren en onze tijd indelen. Voor veel mensen is dat geen makkelijke opgave. Wil je in deze periode doorgaan met het leren van een taal, dan kan dat natuurlijk met een (online) taalcursus op ons virtuele leerplatform. Maar om daarnaast ook thuis je taalkennis te blijven ontwikkelen, lees je in deze blog 5 tips voor het verbeteren van je taalvaardigheid in je vrije tijd:
1. Maak een gerecht
Eten moeten we allemaal. Waarom dan geen recept maken uit de regio van de taal die je leert? Leer je Nederlands, probeer dan eens een Nederlandstalig recept voor poffertjes te volgen. Iets anders dat bewezen succesvol is bij het leren van een taal: het vertalen van een bekend recept van je moedertaal naar de taal die je leert.
2. Wijzig de taalinstelling van je apparaten
Het wijzigen van de taal op de apparaten die je gebruikt is niet zo eng als je denkt. De slimme apparaten die we vandaag de dag gebruiken zijn inmiddels zo gebruiksvriendelijk dat zelfs kleuters – die hun taalgebruik nog voor een groot deel moeten ontwikkelen – naar hun favoriete videos en spelletjes kunnen navigeren. De feedback van mijn cursisten was opvallend voor zo’n kleine aanpassing. Het hielp niet alleen bij het vergroten van hun woordenschat, maar veel van hen gaven aan dat het zelfs hielp om in de doeltaal te gaan denken.
3. DIY in een andere taal
Wellicht heb je je nog nooit gewaagd aan een DIY (Do It Yourself) project, laat staan in een andere taal. Maar laat je hierdoor vooral niet tegenhouden! YouTube en Pinterest staan vol met leuke en simpele doe-het-zelfprojecten inclusief instructies en video’s. Een trending project van de afgelopen tijd, in het kader van COVID-19, is zelfgemaakte desinfecterende handgel. Zoek de instructies op in de taal die je leert. Gebruik je een vertaalmachine? Pas dan op voor onnauwkeurigheden.
4. Lees (of luister) een kinderboek
Lezen is een van de meest effectieve manieren om een taal te leren. Zeker kinderboeken kunnen daar goed bij helpen. The Guardian stelde eerder een lijst samen met de top 10 kinderboeken in vertaling. Luister je liever? Vaak zijn er ook audioversies van deze boeken beschikbaar.
5. Zet een meubelstuk of apparaat in elkaar
Een meubelstuk of apparaat in elkaar zetten kan alle kanten op. Afhankelijk van je taalniveau zorgt deze tip wellicht voor een behoorlijke uitdaging. Heb je recent een nieuw kleding- of schoenenrek of wat voor huishoudelijk item dan ook besteld? Dan is dit een mooi moment om eens na te gaan of de handleiding ook beschikbaar is in de taal die je leert. Zo niet, bekijk dan de talen van oude handleidingen die je in huis hebt. Heb je de taal gevonden? Probeer de aanwijzingen te lezen en test je taalkennis!
Al met al is dit niet het moment om je taalkennis te laten wegzakken. Dankzij de technologie van vandaag kunnen veel mensen ononderbroken blijven doorgaan met hun werk. Dus zelfs als deze oefeningen je niets anders brengen, dan zorgen ze in ieder geval voor een klein moment weg van je beeldscherm.
Deze blog werd oorspronkelijk geschreven in het Engels.