Inlog cursisten

Cursist aan het woord: training NT2

Jaarlijks volgen zo’n 1000 tot 3000 cursisten een taaltraining bij ons. Die taaltrainingen zijn heel divers. De meeste cursisten volgen bij ons een taalcursus Nederlands (NT2) of Engels, maar ook Duits en Frans zijn populair. Onlangs kregen we een een zeer enthousiaste evaluatie terug van een cursist die een enorme stap in zijn taalvaardigheid heeft gemaakt. Graag laten we deze cursist aan het woord.

Theo heeft inmiddels drie taalcursussen Nederlands bij ons gevolgd. Eind 2019 begon hij op niveau A2- en eindigde in februari 2021 op niveau B2/C1. We waren erg benieuwd naar zijn motivatie om Nederlands te leren, wat het hem heeft gebracht en zijn tips voor anderen die Nederlands (willen) leren.

Je hebt drie keer een taalcursus Nederlands bij Language Partners gevolgd. Wat sprak je aan in onze trainingen?

“Wat ik het allerbeste vond aan mijn training bij Language Partners was mijn trainer, Nicole. Zij begreep meteen wat ik wilde en ik denk ook dat zij – door haar vele jaren ervaring – heel goed weet hoe zij mij moest lesgeven.”

Waarom vond je het belangrijk om Nederlands te leren?

“Ik doe het echt voor mijzelf en voor niemand anders. Ik ben een sociaal mens, dus ik ga veel uit met mijn Nederlandse vrienden die ik ken van mijn studie aan de UvA. Dan had ik altijd het nadeel dat ik geen Nederlands sprak.

Er waren altijd mensen die zeiden “Hoe kan dat? Je woont hier al zo lang en spreekt geen Nederlands.” Nu woon ik hier negen jaar en zeggen mensen “Wat spreek je al goed Nederlands!””

Kun je de kennis die je hebt opgedaan toepassen in je werk?

“De voertaal bij ING is Engels. Wij hebben altijd interns of juniors die internationaal zijn, zoals ik ook was. Maar voor sociale dingen als “Hoe gaat het, hoe was je weekend” wordt wel Nederlands gebruikt. Inmiddels ben ik op het niveau dat ik ook voor werk dingen kan bespreken in het Nederlands.

Als je fluent bent in het Nederlands – of bijna – opent dat deuren. Dat merk je in je sociale leven, maar ook in werk. ING is een heel groot bedrijf met Engels als voertaal. Maar bijna iedereen in de hoogste plekken is Nederlands of spreekt Nederlands. Dan maakt het gewoon verschil of je de taal spreekt.”

Wat zou je als advies geven aan iemand die erover denkt een taaltraining te gaan volgen?

“Je moet echt willen leren en je moet de reden weten waarom jij wil leren. Gedreven zijn. Blijven oefenen. En durven. Durven praten tegen Nederlanders. Iedereen waardeert het als jij Nederlands probeert te spreken, dan willen ze je graag helpen.

Eigenlijk heb ik de grootste vooruitgang gemaakt in coronatijd. Door de lockdown oefende ik veel meer. Lezen en televisie kijken. Ik lees heel veel websites, van de NOS bijvoorbeeld. En ik kijk NPO1. Het is heel belangrijk om door te blijven oefenen”

Ook jouw Nederlands verbeteren?

Wil je net als Theo jouw Nederlands verbeteren? Geef je dan nu op voor een cursus Nederlands op maat! For English click here.

Werk je als expat in Nederland?

Bekijk ook onze gratis whitepaper Conquering Dutch & the Netherlands. Voor meer informatie en trainingen over de Nederlandse cultuur, kun je terecht bij onze partner Akteos.

 

 

 

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline