Inlog cursisten

De leukste kerstliedjes in andere talen

De kerstdagen staan weer voor de deur, dus je kunt er niet omheen: kerstliedjes! En omdat de feestdagen geen excuus zijn om de talenkennis te laten versloffen, hebben we een paar populaire internationale kerstliedjes voor je uitgezocht.

Alle video’s hebben ondertiteling om meezingen makkelijker te maken. Dus trommel de hele familie op om tijdens het kerstdiner uit volle borst mee te zingen. Een taal leren was nog nooit zo gezellig!

Engelse kersthit: White Christmas

Als Engelstalige meezinger hebben we gekozen voor de best verkochte single ooit. Je leest het goed: White Christmas van Bing Crosby staat op nummer 1 in lijst met best verkopende singles ooit. Dat gaat dus niet alleen om kerstliedjes. Elton John’s Candle in the Wind staat op nummer 2.

White Christmas is ook een van de meest gecoverde nummers aller tijden. Van Elvis Presley tot Lady Gaga en van Taylor Swift tot The Supremes, ze namen allemaal hun eigen versie op. Maar deze versie van Bing Crosby uit 1942 blijft toch onovertroffen.

Franse kersthit: Petit Papa Noël

Petit Papa Noël is één van de meest geliefde Franstalige kerstliedjes. De Franse zanger en acteur Tino Rossi zong het liedje in de film Destins uit 1946, en het was meteen een hit. Met meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren is het nog steeds een van de best verkochte Franse singles ooit.

Na Tino Rossi is het nummer nog door vele andere artiesten ingezongen, vooral in versies speciaal voor kinderen. In Petit Papa Noël (letterlijke vertaling: Vadertje Kerst) wordt de Kerstman door een kind toegezongen.

Petit Papa Noël speelt nog altijd een belangrijke rol in de Franse kerstviering. Lees daarover meer in dit blog van trainer Hélène.

Duitse kersthit: O Tannebaum

Een makkelijke meezinger van onze Oosterburen: O Tannebaum. Ons Nederlandstalige kerstlied O Denneboom is een vertaling van dit Duitse origineel. Het lied vindt zijn oorsprong in een oud volkslied, waar in 1819 de tekst O Tannenbaum voor werd geschreven. Dit was nog geen kerstlied, maar een tragisch liefdeslied over een ontrouwe minnaar.

Een kerstlied werd het pas in 1924, toen een leraar uit Leipzig de tekst herschreef. Hij voegde twee verzen toe waarin de dennenboom als kerstboom werd bezongen.

Spaanse kersthit: El Burrito de Belen

Hoewel Feliz Navidad misschien wel het bekendste Spaanstalige kerstlied is, valt daar met een Engels refrein en weinig tekst niet zoveel van te leren. Vandaar dat we hier hebben gekozen voor een (in Nederland) iets minder bekende Spaanstalige kersthit.

In Spaanstalige landen is het Latijns-Amerikaanse lied El Burrito de Belen wél heel bekend. Anders dan de titel misschien doet vermoeden gaat dit lied niet over een burrito, maar over een kleine ezel die op weg is naar Bethlehem om het kindeke Jezus te bezoeken.

Portugese kersthit: Pinheirinho

Een tip van Linda, onze projectcoördinator met Portugese roots. Een Portugees lied op de melodie van Jingle Bells, gezongen door een kinderkoor.

Bonusnummer: Stille Nacht in 30 talen

Voor de echte talenwonders en kerstfanaten: Stille Nacht bestaat in heel veel talen.

 

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline