Inlog cursisten

De lessen van 2020 – trainers aan het woord

2020 was een bijzonder jaar, dat velen van ons waarschijnlijk niet snel zullen vergeten. Iedereen heeft – in meer of mindere mate – flexibel moeten zijn, uitdagingen moeten aangaan, en nieuwe dingen (over zichzelf) geleerd. Wij vroegen onze trainers hoe het jaar voor hen is geweest, en wat de belangrijkste lessen van 2020 zijn geweest. De antwoorden waren soms grappig, hartverwarmend en veelbelovend voor de toekomst. We delen graag een paar mooie inzichten met jullie.

Omschakelen naar online lesgeven

Vanaf maart 2020 gingen we vanwege de coronacrisis volledig over op online lesgeven. Niet alle trainers hadden daar al ervaring mee en er kwam een boel bij kijken. Zo moesten ze leren werken met verschillende online platforms zoals BBB, Google Meet, Zoom, Teams, WebEx en WebRoom en Skype.

Aanchal: “In het begin was ik een beetje zenuwachtig over de online lessen. Ik had veel vragen, zoals wat ik zou moeten doen als ik geen band kon vormen met de cursisten of alles soepel zou lopen of niet. Maar na de eerste paar lessen voelde ik me meer relaxed en comfortabel.”

Edye regelde sneller internet, kocht een tweede scherm, een externe microfoon en een ergonomische stoel en was er toen klaar voor. “Je moet eraan wennen, maar online lesgeven is superleuk!” zegt ze nu.

Ook hebben veel trainers zich goed verdiept in online lesgeven. Hoe houd je het leuk? Hoe zorg je voor maximale output tijdens een online training? Berthy raadt daarvoor het boek Impact op Afstand van Brigit Kolen aan.

Online contact met cursisten

Meerdere trainers maakten zich zorgen of je online wel een band kunt opbouwen met cursisten. Gelukkig leverde het lesgeven op afstand juist ook mooie momenten op. Zo mocht een trainer online de pasgeboren baby van een cursist bewonderen.

Voor veel expats was de Nederlandse les een welkome afleiding vertelt Berthy: “Ik merkte dat expats het erg fijn vonden om buiten het werk een ander contact te hebben, veel van de expats die ik lesgaf zijn tijdens de lockdown naar Nederland gekomen en voelden zich best wel eenzaam.”

Maar ook onderling hebben de trainers goed contact gehad het afgelopen jaar. Ralf geeft zelfs aan dat hij dit jaar meer binding heeft met collega’s dan ooit. Hij heeft deelgenomen aan brainstormsessies en deze sessies ook zelf georganiseerd.

Het bleek wel een uitdaging om cursisten op afstand alert te houden. Maar daar heeft Els iets op bedacht: “Ik ben fitnessoefeningen tussendoor gaan doen! Iedere les had iemand anders de leiding voor een aantal oefeningen. Het was hilarisch en het werkte… Hooguit 5 à 10 minuten, maar het was even iets anders. En de instructies moesten ze in het Nederlands geven. Het werd erg gewaardeerd.”

Belangrijkste lessen van 2020

Wat hebben onze trainers geleerd van 2020? Veel trainers geven aan dat ze hebben geleerd dat ze flexibel kunnen zijn en zich aanpassen aan een nieuwe situatie. Edye verwoordt het mooi: “Als trainer heb ik dit jaar geleerd dat je positieve houding tegenover een onverwachte situatie het belangrijkste is.”

Ook zijn ze erachter gekomen dat ze online lesgeven eigenlijk net zo leuk vinden als face-to-face. Aanchal: “Er zijn eindeloze mogelijkheden met online lessen en er zijn zoveel hulpmiddelen om de lessen prima te verzorgen.” Edye vult aan: “In een kleine groep is er veel persoonlijk contact mogelijk, zelfs als je achter een scherm zit.”

Ook werd genoemd hoe belangrijk het is gebleken aardig voor jezelf te zijn. Alma zegt: “Self-care is a priority. Freedom should never be taken for granted. Productivity is not always the best measure of a good day”.

Face-to-face contact

Wat ze het meest gemist hebben? Vrijwel allemaal zeggen ze het face-to-face contact met cursisten. Gezellig koffie drinken met de cursisten, op verschillende locaties werken en lunchen in bedrijfskantines. Sommige trainers missen daarnaast hun sportlessen en het omhelzen van familie en vrienden in het buitenland.

We hopen voor (en met) hen dat dat in 2021 allemaal weer mogelijk zal zijn!

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline