Inlog cursisten

Volledig over naar online leren: de ervaringen

Het is alweer twee maanden geleden dat het kabinet de maatregelen als gevolg van het coronavirus aankondigde. Dat betekende ook dat onze trainingen niet meer ‘face-to-face’ plaats konden vinden. Die hebben we daarom zo veel mogelijk online voortgezet.

Bij Language Partners werkten we al langer met een virtual classroom in de vorm van BigBlueButton op ons online platform LPOnline. Op dit platform vinden ook de e-learningonderdelen van onze trainingen plaats. De virtual classroom werd voorheen alleen incidenteel ingezet, bijvoorbeeld als een cursist tijdelijk voor werk in het buitenland verbleef. Het was dus behoorlijk schakelen om binnen korte tijd álle trainingen online te laten plaatsvinden. Maar dat is gelukt!

Inmiddels volgen meer dan 300 cursisten training in onze virtual classroom. Zowel onze trainers en kantoormedewerkers als cursisten hebben hun draai gevonden. Hoe zijn de eerste reacties op het volledig overgaan op online leren?

Lessen van één in plaats van twee uur

Jo, trainster Engels, vertelt: “Ik zag er eerst eerlijk gezegd tegenop: hoe zou dat gaan? Het was even wennen, maar BBB (de virtual classroom tool die Language Partners gebruikt) is heel makkelijk in gebruik. Cursisten die er tegenop zagen zijn er ook snel aan gewend geraakt.”

“Online werken is wel intensiever dan face-to-face en vraagt veel energie. Ik geef daarom lessen van een uur in plaats van twee uur, om zo de lessen niet te vermoeiend te maken voor zowel trainer als cursist. Je kunt verbazingwekkend veel doen in een uur.”

Hoewel Jo nu lessen geeft van een uur, geldt dat niet voor alle trainingen bij Language Partners. Veel trainers verzorgen nog steeds sessies van twee uur. De flexibiliteit van online leren maakt het mogelijk om de keuze hiervoor bij trainer en cursist te laten.


“Het is natuurlijk niet hetzelfde als face-to-face, maar ik vind het een laagdrempelig en prima alternatief tijdens deze coronatijd. Het is mij 100% meegevallen.”
Jo – trainster Engels

Testen en demosessies

Om zowel trainers als cursisten goed te kunnen ondersteunen bij de online trainingen, heeft ook het kantoorpersoneel flink getest in de virtual classroom. Wat zijn veelvoorkomende problemen? Welke tips & tricks kunnen we vooraf meegeven?

Accountmanager Marieke: “Naast het testen met collega’s hebben we voor grote klanten verschillende demosessies gedaan met onze contactpersonen. Zo konden we alle mogelijkheden toelichten en laten zien dat de virtual classroom echt een goed alternatief is voor offline trainingen. En moeilijkheden, zoals het gebruik van een specifieke browser, kunnen zo in een vroeg stadium getackeld worden.”

virtual classroom language partners

Alle functionaliteiten benutten

Ook met trainers is er uitgebreid getest. Om de virtual classroom als trainer optimaal te kunnen gebruiken, is het belangrijk om alle functionaliteiten van de tool te kennen. Denk bijvoorbeeld aan de chat, gedeelde aantekeningen, het delen van content of het gebruik van een digitaal whiteboard. Interactie en het delen van informatie via verschillende bronnen zijn belangrijke onderdelen van de training. Ook online is dat allemaal mogelijk.

Zo geeft ook Jo aan: “Het uploaden en delen van hand-outs en documenten (door trainer en cursist) gaat heel goed. En met het delen van een scherm kunnen we werken met documenten, presentaties en e-mails van de cursist op de gebruikelijke wijze. Cursisten kunnen met een click materiaal downloaden en je kunt notities maken die achteraf opgeslagen kunnen worden. Daar maak ik pdf’s van en stuur ze door naar de cursist.”

Training in een nieuw jasje

We kunnen niet ontkennen dat het voor iedereen even wennen was, maar gelukkig zijn ook de reacties van cursisten vooral positief. Een goed werkende internetverbinding, microfoon en webcam zijn alles wat je nodig heb voor een online taalles. Onze trainers en het platform doen de rest.


“Complimenten aan Ralf (trainer) en Language Partners; tijdens de coronacrisis is er erg snel geschakeld en hebben de trainingen doorgang kunnen vinden. Bewonderenswaardig hoe sterk Ralf hiermee omging ondanks het feit dat de omstandigheden niet optimaal waren.”
Cursist 


“I am very impressed that the course is continued on-line wit such a good results. We quickly adjust to e-learning and make it as efficient as possible. I am very happy that our teacher Els is demanding but also making this classes great fun.”
Bogna – Nationale Nederlanden

Zoals trainster Hélène aangeeft: “Wij doen hetzelfde als altijd, maar in een nieuw jasje. Dezelfde inzet, hetzelfde enthousiasme, dezelfde kwaliteit. Let’s make the best of it!”

Meer weten over ons online platform of wilt u een demo van de virtual classroom op LPOnline? Neem contact met ons op!

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline