Inlog cursisten

Neem sokken zonder gaten mee als je naar Zweden gaat!

Maak kennis met Tineke Jorissen-Wedzinga, trainer Zweeds bij Language Partners.

Wie zijn de cursisten?

De meeste mensen die een training Zweeds volgen om zakelijk taalgebruik te leren of te verbeteren, hebben een leidinggevende functie. Zij moeten bijvoorbeeld een vergadering kunnen leiden in het Zweeds. Soms is de voertaal wel Engels, maar is het toch noodzakelijk om te kunnen begrijpen wat er tussen de regels door in het Zweeds wordt gezegd. Cursisten willen ook weten waarover collega’s “bij de koffieautomaat” praten. En uiteraard helpt kennis van het Zweeds om goodwill te tonen.

Trends en ontwikkelingen

De reden waarom cursisten Zweeds willen leren is in de loop van de jaren wel verschoven: was het eerst een liefde in Zweden, nu is vaak de liefde vóór Zweden de drijvende kracht om de Zweedse taal en cultuur onder de knie te krijgen. Het economisch klimaat in Zweden is daarnaast stabiel en aantrekkelijk voor ondernemers en bedrijven om zich te vestigen. Een (tweede) huis en/of baan in Zweden verlegt de onderwerpen van de training van puur sociale aspecten naar bijvoorbeeld het begrijpen en invullen van een belastingformulier.

Is Zweeds een makkelijke taal om te leren?

Voor iedereen die ook in enige mate bekend is met andere moderne talen, zoals Engels, Duits of Frans is Zweeds niet de moeilijkste taal om te leren. Het lezen gaat vaak snel, omdat er veel herkenbare woorden zijn. De uitspraak is echter redelijk ingewikkeld en spreken (en luisteren!) is dan ook vaak één van de speerpunten van de training.

Hoeveel uur training heb je nodig om jezelf te kunnen redden in het Zweeds?

Na 30 tot 60 uur training heb je een aardige basis. Maar het aantal uur training verschilt uiteraard per persoon. Motivatie, aanleg en beschikbare tijd zijn cruciale factoren die het eindniveau na een training bepalen.

Cultuur is een belangrijk onderdeel van jouw taaltrainingen. Wat moet je als Nederlander absoluut van de Zweedse cultuur/omgangsvormen weten om zaken te kunnen doen in Zweden?

De zakelijke omgangsvormen zijn soepel. De directeur eet samen met zijn medewerkers, gaat naar dezelfde WC en iedereen tutoyeert elkaar, maar met respect. Je noemt elkaar bij de voornaam. De zakelijke dresscode is vrij casual: een spijkerbroek met een blouse. Maar vergis je niet, voor een diner, feest, of gewoon vriendenbezoek kleedt iedereen zich netjes! Een Nederlander die dit niet weet, zal zich snel ‘underdressed’ voelen: een mooi jasje op een spijkerbroek is echt minimaal.

Wanneer je uitgenodigd wordt bij Zweedse mensen thuis, wordt verwacht dat je bij binnenkomst je schoenen uittrekt. Dus, neem schone, mooie sokken (zonder gaten) mee naar Zweden!

Zweeds leren? Kijk hier voor meer informatie.
Meer weten over de cultuur van Zweden? Bekijk deze training van Akteos.

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline