Inlog cursisten

Beter luisteren, beter spreken

Soms zien cursisten luisteren en spreken als twee losse vaardigheden. Maar als ze een taal veel horen, hebben ze al een basis voor een goede spreekvaardigheid.

Vergeten kennis

Kennis van de middelbare school is vaak weggezakt. Door naar de Duitse tv te luisteren, wennen cursisten weer aan de klanken die kenmerkend zijn voor een taal, en komen woorden bovendrijven. Zelf heb ik dit ook zo ervaren bij het ophalen van mijn Engelse woordenschat. Engels gebruik ik beroepsmatig weinig. Toen ik aan een groep Engelstaligen Duits moest geven, luisterde ik regelmatig naar het nieuws van de BBC; ineens kwam ik weer op woorden als ik iets in het Engels moest zeggen.

Honderd seconden

Voor beginners of een beetje gevorderden is het Duitse jeugdjournaal geschikt om de taalvaardigheid te verbeteren. In taal die voor kinderen begrijpelijk is, komen actuele thema’s aan de orde. Deze worden ook nog eens verduidelijkt met beeldmateriaal. Zo is het niet moeilijk om nieuws over Merkel, de successen van de Duitse Mannschaft en het weerbericht te begrijpen. Voor wie wat beter is in Duits, is het nieuws in 100 seconden interessant. Cursisten kunnen daarna in het Duits spreken over wat ze hebben gehoord.

Luisteren, luisteren, luisteren…

Door liedjes te beluisteren leren cursisten klanken te onderscheiden en woorden te herkennen. Het is belangrijk om teksten vaker te horen, ze mee te lezen en na te spreken. Ik heb dit uitgeprobeerd met een taal die ik helemaal niet beheerste (het Indonesisch). Het was verbazingwekkend hoeveel ik na enkele keren luisteren kon begrijpen en nazeggen. Met het Duits is dit – voor Nederlanders – alleen maar makkelijker, omdat Duits en Nederlands zo op elkaar lijken.

Koffiepraat

Contacten met natives zijn essentieel voor een betere taalvaardigheid. In het Language Café in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam of Utrecht ontmoeten expats en studenten van verschillende nationaliteiten elkaar. Om goed te kunnen reageren, is het belangrijk om de ander te verstaan. Het is bovendien mooi meegenomen dat de internationale kennissenkring zich kan uitbreiden.

Aan de slag

Handige luister- en spreekvaardigheidsoefeningen staan op Deutsche Welle. Ze zijn geschikt voor wie net met Duits leren begint, maar ook voor enigszins gevorderden. Verder staan er leuke filmpjes op deze site, Duits gesproken en Duits ondertiteld, voor verschillende niveaus. Volg bijvoorbeeld de avonturen van de Braziliaanse Jojo in Keulen. In het algemeen geldt: cursisten kunnen het beste kijken naar wat hen interesseert! En daarna erover spreken in het Duits. Viel Spaß!

Uw Zakelijk Duits verbeteren? Bekijk onze maatwerkcursus Duits.

Margo Peters
Margo Peters werkt als trainer Duits voor Language Partners. Ze heeft een passie voor taal en literatuur en voor Duitsland. Ze maakt haar cursisten hiervan graag deelgenoot.

My LPOnline