Inlog cursisten

De Duitse cultuur: communiceren met Duitsers

Als je Duitse collega’s hebt, zakendoet met Duitsers of op een andere manier zakelijk moet communiceren met Duitsers is het handig om een algemeen idee te hebben van de Duitse cultuur en de Duitse communicatiestijl.  

Duitse communicatiestijl

Als je communiceert met Duitsers, probeer dan duidelijk, expliciet en to-the-point te zijn. Voor Duitsers is communicatie bedoeld om informatie uit te wisselen, waardoor ze over het algemeen expliciet en helder communiceren. Alle informatie moet voor iedereen duidelijk zijn. Lijkt iemand het niet te begrijpen? Dan zullen Duitsers doorgaan met uitleggen totdat de boodschap is overgekomen. Feiten en data worden daarbij erg op prijs worden gesteld.  

Duitsers communiceren mondeling; er wordt weinig overgebracht via gebaren of lichaamstaal. Daarom verloopt de communicatie soepeler als je Duits spreekt. 

Formeel en informeel communiceren met Duitsers

Duitse organisaties zijn vrij formeel. Hoewel veel bedrijven een minder formele omgang met de voornaam aanmoedigen, is het verstandig om een bepaalde mate van formaliteit in communicatie en uiterlijk aan te houden. Spreek je zakenpartners niet bij de voornaam aan, tenzij je daarom wordt gevraagd. Iedereen wordt in het dagelijks leven formeel met de achternaam aangesproken. 

Tien dimensies van interculturele competentie

Communicatiestijl (directe communicatie of indirecte communicatie – en het grijze gebied daartussen) is een van de tien dimensies die veel gebruikt worden binnen het vakgebied van interculturele competentie. Deze tien dimensies, waar hiërarchie en tijdsmanagement bijvoorbeeld ook onder vallen, komen uitgebreid aan bod tijdens onze cultuurtrainingen.

Op basis van een vragenlijst krijg je namelijk toegang tot onze Cultural Profiler. Deze online tool geeft direct inzicht in jouw eigen culturele profiel, inclusief communicatie- en werkstijl en (cultureel bepaalde) voorkeuren. Tijdens de training krijg je vervolgens handvaten om verschillen te herkennen en overbruggen en uiteindelijk effectiever samen te werken en succesvol zaken te doen in het buitenland.

 

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline