Inlog cursisten

Small talk in het Engels

Niet iedereen houdt van small talk, al helemaal niet in een vreemde taal. Toch is small talk belangrijk voor het starten van een gesprek, en dus cruciaal tijdens het zakendoen, bij een sollicitatiegesprek, netwerken of het maken van vrienden.

In feite is small talk— de luchtige, spontane gesprekjes die vaak ongemakkelijke stiltes opvullen — een vorm van vriendelijke interactie. In de Engelssprekende wereld is small talk heel gebruikelijk. Het wordt gebruikt om het ijs te breken, met vreemden te communiceren, gesprekken op gang te houden en meer te weten te komen of simpelweg voor het plezier.

Maar dat betekent nog niet dat het makkelijk is. Small talk kan ook voor moedertaalsprekers van het Engels lastig zijn. Alhoewel zij een duidelijk voordeel hebben ten opzichte van mensen die Engels leren: een breed vocabulaire. Dit helpt native speakers om een spontaan gesprek te voeren, terwijl de meeste taalleerders naar woorden moeten zoeken — wat vervolgens niet helpt voor hun zelfvertrouwen bij het spreken.

Tips voor small talk in het Engels

 1. Lees veel. Bouw een vocabulaire op met betrekking tot verschillende onderwerpen. En pas je nieuwe woordenschat direct toe in een gesprek.
 2. Verbeter je culturele bewustzijn en zorg dat je weet welke onderwerpen geschikt zijn voor small talk. Neutrale onderwerpen zoals het weer, nieuws, sport, werk, het verkeer of het internet doen het vaak prima. Vermijd onderwerpen als politiek, geloof of geldzaken.
 3. Leer conversatieon starters, zoals:
  • Beautiful day, isn’t it?
  • Did you order this sunshine?
  • Looking forward to the weekend?
  • Has it been a long week?
  • You look like you could use a cup of coffee.
  • Meer conversation starters vind je hier.
 4. Leer wat Engelse slang.
 5. Leer Engelse zinnen die je kunt gebruiken om uit te drukken of je het eens of niet eens bent met iemand. En vergeet deze niet tactisch te gebruiken.
 6. Verbeter je luistervaardigheden. Goed luisteren is in elk gesprek ontzettend belangrijk. Luister online naar podcasts en video’s en oefen met het benoemen van het onderwerp en het standpunt van de spreker.

Oefening baart kunst

Uiteindelijk gaat het om oefenen, oefenen en oefenen. Heb je nieuwe zinnen of woorden geleerd? Praat met vrienden, bedenk bij het bezoeken van een evenement van tevoren wat je kunt zeggen en vooral: wees niet bang om native speakers aan te spreken.

Deze blog werd in het Engels geschreven voor Dara Colwell.

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline