Inlog cursisten

Overtuig je werkgever van het nut van een taaltraining

Wist je dat je door het volgen van een taaltraining je concurrentie vergroot op de zakelijke markt? Door een goede beheersing van de taal van je (buitenlandse) zakenpartners is de kans namelijk groter dat je betere zakelijke deals sluit. Maar dit is niet het enige voordeel van het volgen van een taaltraining. Met de volgende feiten en weetjes overtuig je je werkgever of leidinggevende zeker van het nut van een taaltraining.

De beroemde uitspraak ‘Wer fremde Sprachen nicht kennt, weiß nichts von seiner eigenen’ van de Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe, zegt het al: wie geen kennis heeft van een vreemde taal, weet niets van zijn eigen taal. Je leert je eigen moedertaal pas echt goed kennen, als je merkt dat het in een andere taal anders gaat. Je let bewuster op bijvoorbeeld spelling en grammatica.

Multitasking

Mensen die meerdere talen door elkaar spreken, presenteren beter bij opdrachten waarbij ze zich snel achter elkaar op verschillende taken moeten concentreren. Dit komt door de positieve invloed van meertaligheid op de uitvoerende werking van het menselijk brein. Multitasking wordt hierdoor makkelijk, maar ook kun je efficiënter communiceren en verbetert je luistervaardigheid. Door meertaligheid is het focussen op verschillende klanken eenvoudiger.

Cultuur van je zakenpartners

Naast het begrijpen van de taal van je (buitenlandse) zakenpartners, is ook begrip van de cultuur een belangrijke troef. Het beheersen van meerdere talen is de sleutel tot andere landen en gedachten. Een taaltraining draagt bij aan de bereidheid culturele verscheidenheid te waarderen en te koesteren, en dus de algemene houding van tolerantie en wederzijds begrip.

Middel tegen ouderdom

Misschien vooral een voordeel voor jezelf: het leren van een nieuwe taal zorgt voor vertraging van het ouderdomsproces. Een studie van Engelse onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh laat zien dat het ouderenbrein baat heeft bij tweetaligheid, ook als de tweede taal pas op latere leeftijd is verworven. Voor het onderzoek zijn 835 elfjarige deelnemers in 1947 voor het eerst onderzocht op intelligentie. Op hun zeventigste werden ze opnieuw getest om het verval van hun cognitie te meten. Ongeveer een derde van alle deelnemers had gedurende hun leven een tweede taal geleerd. Zij bleken op latere leeftijd beter dan gemiddeld te presteren bij verschillende vaardigheden die worden geassocieerd met intelligentie.

Vrijer en rijker

Ten slotte kun je met de opgedane kennis van een taaltraining met meer zelfvertrouwen onderhandelen of geef je met meer overtuiging een presentatie. Iedere taal die je spreekt maakt je namelijk vrijer, rijker en zorgt ervoor dat je sterker staat op de werkvloer. Hiermee moet je je werkgever of leidinggevende wel kunnen overtuigen, toch ;-)?

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline