Inlog cursisten

Presenteren in het Frans (met handig overzicht in PDF)

Faire une presentation en français

Wie zaken doet met Franstaligen, kan er niet omheen: de (PowerPoint)presentatie. Een hele klus, zeker als Frans je moedertaal niet is. Wat is dan wijsheid?

Beheers je het Engels beter? Dan is checken of het in het Engels kan is de eenvoudigste oplossing. Maar wat als niet iedereen Engels begrijpt? Het is zonde als je met jouw presentatie niet alle toehoorders bereikt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een tussenvorm: je presenteert in het Frans, maar geeft mondelinge toelichting in het Engels. Geeft dat dan wel even van tevoren aan.

Besluit je te gaan voor een presentatie in het Frans? Houd dan deze tips van onze trainer Mariëlle in gedachten!

Wat vinden Fransen prettig in een presentatie?

Fransen houden van “esprit”. Woordgrapjes worden op prijs gesteld, net als filosofische bespiegelingen.

De presentatie moet er verder aantrekkelijk uitzien. Geen drukke, knipperende animaties maar een visueel goed opgebouwd geheel. Schakel eventueel de afdeling communicatie in voor het afstemmen van het gebruik van logo, huisstijlkleuren, afbeeldingen, logo van de klant. Cruciaal is een degelijke, inhoudelijke kennis van zaken. Wie niet “boven de stof staat” valt keihard door de mand.

Minstens zo belangrijk is de vuistregel “houd het simpel”, waarbij simplisme natuurlijk uit den boze is. Hoe eenvoudiger de presentatie, hoe eenduidiger de interpretatie. Houd de teksten op de slides beknopt, overzichtelijk en goed leesbaar. Tijdens de presentatie is er voldoende tijd om bepaalde aspecten toe te lichten of daarover te discussiëren met jouw toehoorders.

Rencontre informelle après la présentation

Meestal is er tijdens het bezoek wel een informeel moment: tijdens een aperitief, aan tafel, of gewoon in de wandelgangen.

Iedere gelegenheid is goed om de relatie te verstevigen. Grijp zo’n ontmoeting aan en zoek bijvoorbeeld op aan welke universiteit of hogeschool jouw gesprekspartner heeft gestudeerd. Een mooi gespreksonderwerp, dat Fransen heel belangrijk vinden.

Maar er zijn meer onderwerpen: rugby – een grote sport in Frankrijk, wielrennen en de Tour de France, voetbal, tennis … Er zit vast wel een hobby van jou tussen. En vergeet niet: hoewel de Franse eetgewoonten minder traditioneel worden, zijn ze nog steeds trots op hun gastronomie en wijnen. Een smakelijk thema!

Checklist

 • Kom op tijd, te laat komen is uit den boze;
 • Plan eventueel een lunch of diner voorafgaand aan de vergadering om het ijs te breken of te lobbyen;
 • Zeg iets sympathieks over de gastronomie;
 • Onderzoek de achtergrond van jouw gesprekspartner(s) en verwijs daarnaar;
 • Bereid je grondig voor en check de voertaal;
 • Houd de presentatie rustig en in de juiste huisstijl;
 • Toon kennis van zaken;
 • Leer uitdrukkingen/zinnen voor tijdens de bijeenkomst / presentatie;
 • Gebruik filosofische citaten om de presentatie te larderen.
 • Houd rekening met Franse omgangsvormen in het bedrijfsleven

Beter samenwerken met Franssprekende collega’s?

Samenwerking verloopt soepeler als je kennis hebt van de zakelijke etiquette en dagelijkse omgangsvormen van je zakenpartners en collega’s.

Onze partner Akteos kan je daarbij helpen. Vul een cursus Frans aan met een cultuurtraining en verbeter jouw interculturele vaardigheden en competenties!

Franse zinnen in een handig overzicht?

We hebben een handig overzicht gemaakt met standaarzinnen die je kunt gebruiken als je moet presenteren in het Frans. Je kunt de whitepaper hieronder gratis downloaden.

Presenteren in het Frans

Download de whitepaper

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze privacy policy

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline