Inlog cursisten

Mits en tenzij: het verschil

Mits en tenzij; twee woorden die jouw teksten net iets formeler en zakelijker maken. Maar dan moet je ze wel goed gebruiken. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen mits en tenzij en wanneer moet je ze gebruiken?

Tenzij

Dit is het makkelijkste woord van de twee en het betekent ‘behalve als’. Ik noem het ook wel een negatieve voorwaarde. ‘Ik ga naar de sportschool, tenzij het regent.’ Oftewel, als het regent, dan ga ik niet naar de sportschool. Vervang ’tenzij’ door ‘behalve als’ om te controleren of je het woord correct gebruikt: ‘Ik ga naar de sportschool, behalve als het regent.’

Mits

Mits is eigenlijk het tegenovergestelde van tenzij. Het betekent ‘als’ of ‘op voorwaarde dat’. We kunnen hier dus ook spreken van een positieve voorwaarde. ‘Ik ga naar de sportschool, mits het droog is.’ Ook hier kun je ‘mits’ vervangen door ‘op voorwaarde dat’ om te controleren of je het juiste woord gebruikt. Let op: gebruik ‘mits’ niet ter vervanging van ‘als’ indien er geen sprake is van een voorwaarde. In de volgende zin kun je ‘mits’ beter niet gebruiken. ‘Ik maak wel wat eten voor je mits je thuiskomt.’  In deze zin lijkt het te gaan om een tijdstip en niet om een voorwaarde.

Test

Je bent nu klaar om deze woorden in je teksten te gebruiken, mits je de onderstaande oefenzinnen goed aanvult. Welk woord moet er staan op het stippellijntje?

  • Je krijgt een bonus aan het einde van het jaar, ……….. je voldoende omzet genereert.
  • Wij nemen uw klacht in behandeling, ……….. u het klachtenformulier volledig invult.
  • Artikelen worden niet teruggenomen, ………… ze een fabrieksfout bevatten.
  • Hans gaat naar het feestje, ………. Pieter ook komt.

Antwoorden:
mits, mits, tenzij, mits/tenzij (beide woorden zijn correct, maar let op het betekenisverschil!)

Lees ook:

  1. Waarom en waardoor: het verschil
  2. Gezien en aangezien: het verschil
  3. Cursusaanbod zakelijk Nederlands

My LPOnline