Inlog cursisten

Van de Duitse naamvallen heb ik geen moment wakker gelegen!

“Een spoedcursus is toch de hele dag door blokken op vervelende grammatica en moeilijke woordjes? Dat is toch veel te zwaar? Dat houdt geen mens vol!” Zo wordt vaak gedacht over intensieve taaltrainingen. Maar klopt het wel? Is het werkelijk zo zwaar en zit je echt alleen maar dingen te doen die je op de middelbare school ook al zo vervelend vond? Een goede intensieve taaltraining helpt de beginnende vreemdetaalleerder bij het snel ontwikkelen van taalvaardigheid. En hoe sneller je geen absolute beginner meer bent, hoe sneller je op de weg bent naar een gevorderd niveau en dus naar succesvol communiceren in de doeltaal. In zowel de sociale als in de zakelijke context.  

Voor wie?

Een intensieve taaltraining is niet alleen geschikt voor ambassadeurs of voor voetbaltrainers. Expats (of zo u wilt inpats) doen graag een intensieve training om zich vanaf het allereerste begin een beetje te kunnen redden in hun nieuwe woon- en werkomgeving. Maar ook professionals die bij het uitoefenen van hun functie veelvuldig contact hebben met buitenlandse klanten, collega’s of counterparts kiezen vaak voor een intensieve training. Want hoe je het ook wendt of keert, kennis van en vaardigheid in een nieuwe taal kan niet als een chip bij ons worden ingeplant, maar moet je met een behoorlijke inzet zelf zien te verwerven. Intensief trainen betekent dat je heel snel vertrouwd kunt raken met de taal en vertrouwen in eigen kunnen kunt ontwikkelen. En dan blijkt meestal dat het erg leuk is om een nieuwe taal te leren en dat die ‘moeilijke’ taal best meevalt: “Van de Duitse naamvallen heb ik geen moment wakker gelegen!”   

Te zwaar?

Een intensieve taaltraining is pas te zwaar als hij eenzijdig en droog is en bestaat uit eenrichtingsverkeer van trainer naar deelnemer. Een goede intensieve training moet inspirerend zijn voor de deelnemer. En dat kan als de training afwisselend is en opgebouwd is rond verschillende lesactiviteiten die aansluiten bij de behoeften, wensen en mogelijkheden van de deelnemer. De taaltrainer vervult hierbij een sleutelrol. Een taaltraining moet vanaf dag 1 een werkcollege zijn. En hoe hoger het taalniveau van de deelnemer, hoe minder de trainer zal spreken. De trainer zorgt ervoor dat het taalaanbod zodanig is dat de deelnemer bijna spelenderwijs de taal tot zich neemt. De deelnemer zal dus zo veel mogelijk zelf bezig zijn door constant en gevarieerd te oefenen. Dus door te luisteren naar gesprekken, de tekst van de gesprekken te bestuderen, zelf antwoord te geven op vragen, zelf vragen te stellen, zelf gesprekjes te voeren, zelf te werken aan de uitspraak, zelf dingen op te schrijven, zelf dingen op te zoeken. En dat gebeurt tijdens de lessen onder de bezielende leiding van een kundige en vriendelijke trainer, maar ook zonder de trainer in de taalstudio van het instituut, in de auto op weg naar huis of thuis achter de computer.    

Stampen?

“Maar er moet toch wel gestampt worden? Grammaticaregels uit je hoofd leren? Moeilijke woordjes leren?” Nou, nee! Stampen is goed als je een examen wilt halen, maar niet als je de taal actief wilt gaan gebruiken. Beter is om op beginnersniveau zoveel mogelijk te oefenen met woordcombinaties, zinnetjes, korte gesprekken. Veel herhaling betekent herkenning. En zo bouw je spelenderwijs een gerichte woordenschat op. Te veel nadruk op kille grammaticaregels in het begin werkt vaak averechts. Natuurlijk zal de trainer feedback geven en waar nodig corrigeren en beknopt uitleg geven, maar uitgebreide schema’s uit het hoofd leren leidt vaak niet tot het gewenste resultaat: ontspannen de taal spreken. Snappen is niet synoniem met kunnen. Dus niet blokken, stampen en overhoren voor het slapengaan, maar proberen, opnieuw proberen en nog eens over doen. Tot je denkt: “Hé, dat kwam er lekker spontaan uit, en het is nog correct ook!” Dus een hele dag op taalles gaan? Moet je doen!  

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline