Inlog cursisten

Waarom en waardoor: het verschil

Wat is er fout aan de zin ‘Waarom zijn de bananen krom?’ Wat is eigenlijk het verschil tussen ‘waardoor’ en ‘waarom’? Het woord ‘waardoor’ vraagt naar een oorzaak: iets wordt veroorzaakt door iets anders. ‘Waarom’ vraagt naar een reden: je doet iets om die reden. Wat is dan precies het verschil tussen een oorzaak en een reden? En zijn er nog meer woordparen die hetzelfde betekenisverschil aangeven?

Oorzaak en reden: het verschil

Een oorzaak is volgens Van Dale ‘datgene waardoor iets gebeurt’.  Er is bijvoorbeeld een stroomstoring in Utrecht, waardoor de trein vertraging heeft. De stroomstoring is in dit geval de oorzaak van de vertraging van de trein. Niemand heeft gekozen voor deze storing, het overkomt ons gewoon. Als we er wél voor kunnen kiezen, dan noemen we dit een reden. Je gaat bijvoorbeeld niet naar kantoor vandaag, omdat je geen zin hebt. In dit geval heb je er zelf voor gekozen om thuis te blijven. De reden? Je had gewoon geen zin.

  • Waardoor heeft de trein vertraging?
  • Waarom ga je vandaag niet naar kantoor?

Omdat, doordat, daarom, daardoor

Er zijn meer woorden waarmee je een reden of oorzaak in een zin kunt aangeven. Kort gezegd geven de woorden met ‘door’ erin een oorzaak aan en de woorden met ‘om’ kondigen een reden aan. Lees de voorbeeldzinnen hieronder:

  • Waardoor heeft de trein vertraging? Doordat er een stroomstoring is. Daardoor heeft de trein vertraging.
  • Waarom ga je vandaag niet naar kantoor? Omdat ik geen zin heb. Daarom ga ik niet naar kantoor.

Waarom zijn de bananen krom?

Veel mensen gebruiken woorden als ‘waardoor’ en ‘waarom’ geheel onterecht door elkaar. Jij weet nu wat er fout is aan de bovenstaande zin. Kiezen bananen ervoor om krom te zijn of overkomt het ze? Hoewel het niet zo mooi rijmt, luidt de juiste zin: ‘Waardoor zijn de bananen krom?’ Tenzij je ervan overtuigd bent dat bananen een bewuste keuze hebben gemaakt in hun evolutie, maar dat is weer een andere discussie…


My LPOnline