Inlog cursisten

Gedragsverandering: Hoe zorg je ervoor dat veranderingen beklijven?

Kleine stappen leiden tot grote veranderingen

Bij elke gedragsverandering is het belangrijk om er goed over na te denken: waarom verander je je gedrag en hoe ga je dat doen?

Voor ons voorbeeld kijken we naar gedragsverandering achter het leren van een nieuwe taal. Hiervoor is een gevarieerde aanpak nodig. Herhaling en blootstelling zijn twee van de meest gebruikte methoden. Om dit te doen, moet iemand meestal zijn gedrag veranderen, uit zijn comfortzone stappen om zijn nieuw verworven kennis in praktijk te brengen. Maar al te vaak zijn mensen niet bereid om hun gedrag daadwerkelijk aan te passen ter ondersteuning van hun inspanningen, waardoor ze het zichzelf alleen maar moeilijker maken. Gedrag is gewoontegedrag. Verandering is een proces, niet eenmalig.

De theorieën achter gedrag

Inzicht in de wetenschappelijke theorieën achter gedrag helpt om het proces in perspectief te plaatsen. Lange tijd was het behaviorisme de heersende theorie in de psychologische studie van gedragsverandering. Deze beperkte visie suggereerde dat alle gedragingen aangeleerd worden door interacties met een omgeving. Sindsdien is het veld gegroeid om de complexiteit van menselijk gedrag te erkennen. Deze verandering komt in de vorm van de sociale leertheorie van Albert Bandura. Eenvoudig gezegd zegt hij dat we leren door te kijken, te luisteren en te doen. Dit omvat ook het aanleren van nieuw gedrag.

Hoe gedrag veranderen

Wil je iets veranderen? Stel eerst enkele vragen: Waarom verander je? Is het vrijwillig? Is er weerstand? Wat verwacht je dat je sterke en zwakke punten zullen zijn in dit proces? Door na te denken over deze vragen creëer je een bewuste band met de motivatie achter de verandering. Dit helpt bij het blootleggen van de potentiële risico’s en beloningen in het proces van gedragsverandering.

Door de barrières in het gedragsveranderingsproces te begrijpen, kunnen geplande interventies en beloningen worden ontwikkeld. Sociaal leren biedt op zichzelf al stimulansen. Wanneer een feedbacksessie wordt geïmplementeerd, wordt niet alleen de motivatie beïnvloed, maar wordt ook de vooruitgang gecontroleerd. Naast het behoud van motivatie, is er een bijkomend voordeel van het tijdig genereren van bewustzijn voor noodzakelijke veranderingen.

Wanneer iemand een verandering probeert door te voeren die veel tijd in beslag neemt, zijn interventies noodzakelijk. Een taal leren duurt bijvoorbeeld lang en daarom is de algemene motivatie om vloeiend te worden niet genoeg om de motivatie tijdens het proces hoog te houden. Het vinden van kleine en terugkerende motivaties is de sleutel tot blijvende betrokkenheid bij de taal.

Maak het klein. Deel de geplande verandering op in kleinere stukjes. Niet alleen zorgt dit voor kleine overwinningen, die een positieve invloed hebben op de motivatie, maar het maakt het ook veel minder ontmoedigend. Bovendien, en dat is misschien wel het belangrijkste, vergroot het opdelen van een verandering in kleinere stukjes de kans op blijvende verandering. Het bewust opdelen van het proces biedt de extra voordelen van geplande interventies.

Kleine stappen leiden tot grote veranderingen en oefening baart kunst. Cliché, ja, maar accuraat. Stop niet zodra je de gewenste verandering hebt bereikt. Net als met taal: als je het niet gebruikt, raak je het kwijt.

Paul Van Zanten
Paul is an American intercultural communications professional living in the Netherlands and connecting with his Dutch roots. With a passion for travel, as well as gaining new perspectives and experiences, Paul aims to further his growth, as well as that of others at Language Partners.

My LPOnline