Inlog cursisten

Maak kennis met een taaltrainer voor de Food-sector


Inge Bernards-de Vries, trainer Nederlands bij Language PartnersNaam:  Inge Bernards-de Vries   
Taaltrainingen:  Nederlands voor Nederlanders (NT1) en Nederlands voor anderstaligen (NT2)

Een passie voor talen

Talen hebben mij altijd gefascineerd. Naast Nederlands spreek ik Engels, Spaans, Frans, Duits en Italiaans. Van mijn hobby heb ik mijn beroep gemaakt: na mijn universitaire studie ben ik in 1986 begonnen als (eerstegraads) taaltrainer.

Trainingservaring in de Food-sector

Inmiddels heb ik aan meer dan 75 nationaliteiten Nederlands gegeven. Ik heb taaltrainingen verzorgd in Nederland, België en Zwitserland, onder meer voor Unilever, Dr. Oetker, Orangina Schweppes, Campbell’s, de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Aan een buitenlandse manager van Unilever heb ik ooit twee weken lang een intensieve taaltraining gegeven. Hij sprak nog geen Nederlands en was nog niet begonnen op zijn nieuwe werkplek, maar hij wilde graag goed beslagen ten ijs komen in zijn nieuwe functie. Dat is gelukt, want niet lang daarna is hij in het Nederlands geïnterviewd voor het personeelsblad van Unilever.

Ik geef ook taaltrainingen aan Nederlanders. Tijdens de schrijftrainingen worden niet alleen brieven, e-mails en rapporten van de deelnemers gebruikt, maar ook brochures en de website van de werkgever. De spelling- en grammaticaregels worden opgefrist en er wordt ruimschoots aandacht besteed aan zins- en tekstopbouw, woordkeuze, interpunctie en stijl. De training is soms zelfs aanleiding om de website en de brochures van de werkgever te verbeteren.

De laatste spellingwijzigingen lijken de Nederlandse taal immers niet logischer of eenvoudiger te maken. Wat is het voltooid deelwoord van roerbakken, upgraden, tracen en sealen? De deelnemers weten het, nadat hun werkwoordspelling is geüpdatet: geroerbakt, geüpgraded, getracet en geseald. Waarom mag je woorden als spa rood en emmentaler met een kleine letter schrijven, maar Boursin niet? Waarom moet je wittewijnazijn en rodepepersaus aan elkaar schrijven en waarom staat er een streepje in vrije-uitloopeieren en chocolade-ei? Waarom heeft koninginnensoep een tussen-n en groentesoep of Koninginnedag niet?

Ik doe mijn werk met veel enthousiasme. De sfeer tijdens de trainingen is ontspannen en plezierig. Ik merk dat de deelnemers het fijn vinden om regels (opnieuw) te leren, zodat zij de Nederlandse taal met meer zelfvertrouwen en flair kunnen gebruiken. 

Mogelijkheden

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een taaltraining Nederlands voor anderstaligen of een opfriscursus Nederlands voor Nederlanders? Neem dan contact op met Anne Marie van Schaik, de accountmanager van de food-sector. U kunt haar bereiken per e-mail Annemarie.vanschaik@languagepartners.nl of per telefoon: 020 685 2991.

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline