My LPOnline

Weer volop zelfvertrouwen in het schrijven van zakelijke teksten

trainingen zakelijk Nederlands

‘Wat voor mensen komen er dan naar zo’n taaltraining?’

Ik denk dat dat de meestgestelde vraag is van vrienden en kennissen, als ik vertel over mijn werk. Ik heb nooit echt een eenduidig antwoord op deze vraag. Mijn cursisten zijn namelijk werkzaam in allerlei bedrijfstakken en ze komen uit alle hoeken van het land. Het zijn wel allemaal moedertaalsprekers van het Nederlands die voor hun werk veel teksten moeten schrijven. E-mails, rapportages en projectplannen bijvoorbeeld. Bovendien zijn het ook mensen die vaak al goed kunnen schrijven, maar die veel dingen ‘toch wel altijd een beetje op gevoel doen’ en die ‘eindelijk weleens willen weten hoe het nu precies zit’.

Daarvoor zijn de Van Dale Taaltrainingen dan ook precies bedoeld

Om kennis over stijl en spelling weer op te frissen, of om gewoon weer even de puntjes op de i te zetten. Het doel van onze taaltrainingen is niet om je voor te schrijven hoe je foutloos moet schrijven. Als dat zo was, dan zou ik gewoon alle regels uit het Van Dale Taalhandboek kunnen voorlezen. Nee, we gaan juist met elkaar aan de slag, op zoek naar de regels achter de taalkwesties waar je vaak zo over twijfelt.

Het doel van de taaltrainingen is namelijk wel om door de bomen het bos weer te zien. Je zult jezelf tijdens de training waarschijnlijk dingen horen zeggen als ‘Oh! Zit dat gewoon zo?’, ‘Dat had ik echt eerder moeten weten!’ en ‘Dit ga ik voortaan echt anders doen!’ Weer volop zelfvertrouwen krijgen in het schrijven: dat is het uiteindelijke doel.

Dus, schrijf je ‘toch wel altijd een beetje op gevoel’ en zou je ‘eindelijk weleens willen weten hoe het nu precies zit’? Dan ben je van harte welkom bij een van de Van Dale Taaltrainingen Zakelijk Nederlands.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van Van Dale.

Tip: test je kennis

Hoe goed scoor jij op deze tien instinkers? Maak nu de taaltest Correct Nederlands.

Marleen Severijnen
Marleen Severijnen
Marleen is taaltrainer Nederlands voor de Van Dale Taaltrainingen.

My LPOnline