Inlog cursisten

Afkortingen zijn van alle tijden

Wie denkt dat er door sociale media tegenwoordig meer gebruik wordt gemaakt van afkortingen heeft het mis. Al in de middeleeuwen maakten monniken hiervan gebruik. Afkortingen zijn terug te vinden in de oudste manuscripten.

Vooral Latijnse manuscripten staan vol met afkortingen. De archivaris en historicus Adriano Cappelli schreef zelfs het woordenboek Lexicon Abbreviaturarum (1899), waarin je de betekenis van de Latijnse afkortingen kunt opzoeken.

Afkortingen in gesproken taal

Ook in gesproken taal is afkorting van alle tijden. Al moet de omvang van de gesproken boodschap altijd worden afgezet tegen de tijd, ruimte en geld. Daardoor articuleren bijvoorbeeld nieuwslezers minder keurig dan vroeger. Dit heeft te maken met het informeler worden van het journaal.

Dat wij afkortingen makkelijk kunnen lezen en begrijpen, heeft volgens Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut, te maken met het feit dat onze hersenen woorden automatisch afmaken. Als we ‘komk’ horen, maken onze hersenen er al ‘komkommer’ van.

Lees meer: Het Korterlands is van alle tijden

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline