Inlog cursisten

Tweetaligheid vergroot je wereldbeeld

Mocht je op dit moment een tweede taal leren, dan kan het zijn dat je kijk op de wereld verandert. Omdat tweetalige sprekers in meerdere talen denken, is hun denkpatroon flexibeler. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Lancaster.

Rijkere woordenschat

Je kunt al anders naar de wereld kijken door een rijkere woordenschat. Zo hebben de Inuit (Eskimo’s van Groenland en Canada) bijvoorbeeld meerdere woorden voor sneeuw. Zo heb je de woorden ‘ape’ (sneeuw die de grond bedekt) en ‘qaniq’ (vallende sneeuw). In Nederland en België gebruiken we alleen het basiswoord ‘sneeuw’. Eskimo’s kijken door de meerdere beschikbare woorden dus anders naar dit natuurverschijnsel.

Duits en Engels

Tijdens het onderzoek van de Universiteit van Lancaster stond de Duitse en Engelse taal centraal. De Engelse woordenschat heeft woorden om acties in bepaalde tijd te plaatsen. ‘Ik was aan het wandelen naar de supermarkt en zag een vriend’ is iets anders dan ‘Ik wandelde naar de supermarkt en zag een vriend’. De Duitse taal biedt deze mogelijkheid niet. Als gevolg hiervan, hebben Duitstaligen de neiging om het begin, middel en einde van gebeurtenissen beter te specificeren, terwijl Engelstaligen de eindpunten vaak laten voor wat ze zijn en zich focussen op de actie.

Verschil in perspectief

Dit taalkundige verschil heeft volgens het onderzoek invloed op hoe sprekers van de twee talen naar gebeurtenissen kijken. Het heeft ook invloed op meningsvorming. Het perspectief van een tweetalige hangt af van de taal die het meest actief is in zijn of haar hoofd. Een Duitser –met als moedertaal Duits- zal in het Engels nog steeds gericht zijn op het resultaat in plaats van de actie. Uit het onderzoek blijkt dat dit te blokkeren is. Zo moesten de Duitstaligen tijdens het experiment Engelse woorden opnoemen, waardoor Duitse gedachten tijdelijk werden geblokkeerd en het perspectief verschoof.

Lees in deze artikelen over de onderzoeksmethoden en de totale uitkomst:

(1) Een tweede taal leren verandert je kijk op de wereld
(2) Speaking a second language may change how you see the world

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline