Inlog cursisten

Van APK tot Taalcongres

De politie pakt het grondig en leuk aan

Bij de Politie is taal een belangrijk onderdeel van het werk. Niet alleen in de onderlinge communicatie maar ook als onderdeel van de professionele uitstraling naar de burger. Denk aan het opstellen van processen-verbaal en brieven aan burgers of samenwerkingspartners. Iedereen maakt wel eens taalfouten. Soms haal je grammaticaregels door elkaar of gebruik je gezegdes precies op een verkeerde manier.

De uitdaging

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond onderschrijft het belang van correct taalgebruik en ontwikkelde daarom zelf een methode om de Nederlandse taal van de medewerkers te verbeteren. De uitdaging was met name om taal leuk te maken. Met termen als “Taalwerkplaats”, “APK-keuring” en “Taalcongres” werd het traject tastbaar voor de doelgroep. In 2007 kwam het politiekorps Rotterdam-Rijnmond voor het eerst in contact met Language Partners, na een zoektocht naar een partner voor de uitvoering van het hele traject.

Taalwerkplaats

Language Partners verzorgt in de Taalwerkplaats de niveaubepaling. Met de tests van de Taalwerkplaats onderzoeken we op een luchtige manier hoe het staat met de taalvaardigheid van de deelnemers. Dit wordt binnen het politiekorps Rotterdam-Rijnmond ook wel een APK-keuring op taalgebied genoemd. De tests maken duidelijk of je taalvaardigheid op alle fronten in orde is en op welke gebieden je kennis misschien wel wat opgefrist mag worden.

Taalcongres

Na afloop van de Taalwerkplaats volgt een advies met betrekking tot de taalonderdelen die nog wat aandacht nodig hebben. Die vaardigheden kun je vervolgens verbeteren door een of meer workshops tijdens het Taalcongres (uitgevoerd door Language Partners) te volgen. De workshops bieden de gelegenheid om precies dat te oefenen wat een individuele deelnemer nodig heeft.

Resultaat

Niet alleen zijn de resultaten goed, maar ook zijn de deelnemers enthousiast over de methode: taal blijkt inderdaad leuk te zijn! Een prettige samenwerking.

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline