Inlog cursisten

How to become more culturally aware?

Cultural Awareness is de eerste stap in interculturele competentie. Een noodzakelijke training voor iedereen die effectief wil samenwerken in een intercultureel of internationaal team. Je leert de theorie achter interculturele communicatie, krijgt inzicht in jouw gedachtepatronen en ontwikkelt vaardigheden die je helpen om effectiever samen te werken. Bereid je voor op veel “aha-momenten”!

Hoe ziet de cursus eruit?

Online training met open inschrijving
e-learning + virtual classroom + social learning
4 - 12 uur
4 - 8 deelnemers
In overleg
Vanaf €999

Waarom kiezen voor een interculturele competentie training?

  • Ideaal voor iedereen in een interculturele werkomgeving.
  • Enthousiaste trainers met jarenlange internationale ervaring.
  • Korte workshops: ideaal als teambuilding activiteit.
  • Ontdek jouw persoonlijke culturele profiel met onze Cultural Profiler.
  • Innovatie in leren: samenwerken met een buddy voor betere resultaten en motivatie.

Verbeter jouw interculturele communicatie met een cursus Cultural Awareness

Open inschrijving training: We bieden onze 7-weekse training Cultural Awareness ook aan als een open inschrijvingstraining waar individuen zich zelf voor kunnen inschrijven. Meer informatie kan je hier vinden.

Onze interculturele competentietrainingen focussen op drie pilaren: kennis, mindset en gedrag. Volg je de volledige training van 9 weken, dan ontwikkel je alle competenties en leer je cultureel uitdagende situaties als dusdanig te herkennen, en de baas te zijn. Kies je voor een workshop van 4 of 8 uur? Dan focus je voornamelijk op kennisontwikkeling en cognitieve vaardigheden.

Kennisontwikkeling 

De eerste stap in interculturele competentie is het opdoen van theoretische kennis. Wat houdt cultuur in en hoe beïnvloedt het je? Waarom is kennis van culturele verschillen belangrijk? Aan de hand van een vragenlijst wordt jouw persoonlijke culturele profiel in kaart gebracht. Deze tool helpt om impliciete zaken, zoals communicatiestijl en gevoel voor hiërarchie, expliciet te maken. Het biedt inzicht in de cultuurverschillen die je kunt tegenkomen in een multiculturele werkomgeving. 

Cognitieve vaardigheden

De tweede stap in interculturele competentie is leren inzien hoe het culturele gedrag van een ander jou beïnvloedt. Nadat je bij stap 1 hebt geleerd welk gedrag door cultuur kan worden bepaald, ga je aan de slag met jouw eigen gevoel daarbij. In interculturele competentie training staat de focus op positieve intenties centraal. Iedereen communiceert en handelt op een manier die in zijn/haar/hun ogen de juiste is. Door op zoek te gaan naar de positieve intentie van de ander, voorkom je een heleboel frustratie. 

Gedragsvaardigheden

De laatste stap in interculturele competentie is het reguleren van jouw emoties en reacties.  Je herkent momenten waarop cultuurverschillen een rol spelen, begrijpt deze, en laat je er niet langer door afleiden. Is een Nederlandse collega bot? Draait een Britse collega om de hete brij heen? Brengt een Franse collega niks in tijdens een meeting met het managementteam? Of wil een Duitse collega eerst alle mogelijke feiten hebben voordat hij/zij/hen een beslissing neemt? Jij weet dat culturele verschillen aan de basis liggen van deze situaties, en je kunt jouw werk doen zonder dat cultuurverschillen jouw samenwerking in de weg zitten.

Cultural Profiler: ontdek jouw persoonlijke culturele profiel

Al onze cultuurtrainingen beginnen met de Cultural Profiler. Aan de hand van een vragenlijst wordt jouw culturele profiel in kaart gebracht. Je kunt jouw profiel vervolgens vergelijken met de gemiddelde culturele profielen van verschillende landen. Deze tool geeft inzicht in de verschillen die je mogelijk tegenkomt in een multiculturele werkomgeving.

Een workshop Cultural Awareness als teambuilding activiteit

Vind je diversiteit in jouw team belangrijk en werk je aan inclusie? Kies dan voor een workshop Cultural Awareness. Een workshop van 4 of 8 uur is ideaal voor teambuilding. Onze trainers dagen jouw team uit, prikkelen, en leggen onderlinge verschillen bloot. 

Aan de hand van een vragenlijst wordt van iedere deelnemer een persoonlijk cultureel profiel opgesteld. Welke verschillen zijn direct zichtbaar binnen jouw team? Op welke punten wordt goed samengewerkt? Is er weleens sprake van miscommunicatie? Deze workshop zorgt voor meer onderling begrip en zit vol “aha-momenten”.

Interculturele communicatie als sleutelvaardigheid bij diversiteit en inclusie (DEI)

Diversiteit is tegenwoordig in de meeste teams een gegeven. Het houdt in dat mensen uit verschillende culturen, met wisselende achtergronden en ervaringen samenwerken. Binnen een inclusieve cultuur voelt iedere werknemer zich veilig, gewaardeerd en betrokken. Het creëren van een inclusieve cultuur gaat niet vanzelf, maar is absoluut de moeite waard. Werknemers voelen zich beter omdat ze zichzelf kunnen zijn. Er wordt vertrouwd op hun kunnen en hun bijdragen worden gewaardeerd. Dat zorgt voor minder stress bij werknemers, minder uitval en juist meer betrokkenheid bij de organisatie. Werknemers zijn beter bereid samen te werken en presteren over het algemeen beter als ze zich goed voelen op hun werk.  

Interculturele competentie trainingen helpen bij het creëren van saamhorigheid en vertrouwen binnen een divers team.

Meer weten over deze training? Neem contact met ons op.

Waarom Language Partners?

  • 50 jaar ervaring
  • Altijd maatwerk, ook online
  • Ervaren trainers met kennis van jouw branche
  • Training online, face-to-face of een combinatie
  • Inclusief innovatief social learning platform

Volg Language Partners


My LPOnline