Inlog cursisten

Nederlands leren | De vijf lessen van Tao

Een van de leukste dingen aan lesgeven vind ik vooruitgang zien bij mijn cursisten. Ik zit bijna te stuiteren op mijn stoel wanneer iemand mij vertelt dat hij Nederlands heeft gesproken in de supermarkt of heeft begrepen wat collega’s tegen elkaar zeiden bij de koffieautomaat. Ik wil graag denken dat mijn lessen daaraan bijdragen, al is het uiteindelijk de cursist zelf die het meeste werk doet.

Een van mijn cursisten, Tao Xu van ING, spant wat dat betreft de kroon. Ik vind het bewonderenswaardig hoeveel vooruitgang hij elke week boekt en vroeg mij af hoe dit kwam. Hieronder lees je het antwoord in de vorm van ‘De vijf lessen van Tao’.

1. Stel een duidelijk doel

Tijdens de eerste les wist Tao mij al te vertellen waarom hij graag Nederlands wil leren: over een jaar wil hij graag alle zakelijke gesprekken in het Nederlands voeren. Een helder doel is belangrijk, zowel voor jezelf als voor de trainer. Wanneer je weet wát je precies wil leren, kan ik je als trainer beter helpen door bijvoorbeeld lesmateriaal op maat aan te bieden. Voor jezelf werkt een duidelijk doel motiverend en het is een goede manier om je voortgang bij te houden, zeker wanneer je jezelf ook kleinere subdoelen stelt.

2. Oefen buiten de les

Een taal leren is ‘kilometers maken’. Het belang van actief oefenen buiten de les is dus niet te onderschatten. Natuurlijk kun je oefenen door je huiswerk te maken, maar Tao zoekt daarnaast ook actief naar mogelijkheden om zijn Nederlands te gebruiken. Zo neemt hij standaard de telefoon op in het Nederlands, praat hij Nederlands met een collega, leest hij boeken uit de Leeslicht-serie en kijkt hij naar Nederlandstalige series. Ook als je nog een beginner bent, kun je mogelijkheden voor jezelf creëren om aan je Nederlands te werken. Bestel bijvoorbeeld een drankje in het Nederlands of lees een kort nieuwsartikel op bijvoorbeeld nu.nl.

3. Wees nieuwsgierig

Inmiddels is het een traditie geworden dat Tao me aan het begin van de les vragen stelt over taalkwesties die hij in de voorgaande week is tegengekomen. Dit kan van alles zijn: een moeilijke zin die hij heeft gelezen, of juist een situatie waarin hij zelf niet de juiste woorden kon vinden. Wanneer we tijdens de les een nieuw woord tegenkomen, probeert Tao direct het ‘bereik’ van dat woord te verkennen door er verschillende zinnen mee te maken en te kijken in welke context hij dat woord (niet) kan gebruiken. Nieuwsgierigheid en het vermogen om iets te leren gaan vaak hand in hand. Dus stel vooral vragen als je iets niet weet of niet begrijpt!

4. Durf fouten te maken

Bij nieuwsgierig zijn hoort experimenteren en bij experimenteren hoort… fouten maken. Gelukkig is Tao hier totaal niet bang voor. Sterker nog, voordat ik iets mag uitleggen, wil hij het eerst zelf proberen. Dit gaat heel vaak goed, maar levert soms ook grappige versprekingen op, zoals een boek dat is ‘geregeld’ (Engels: arranged) in hoofdstukken. De fouten vormen doorgaans een aanleiding om gericht te werken aan kennis en vaardigheden die Tao op dat moment nodig heeft. Probeer net als Tao fouten te zien als een uitdaging, en laat je er niet door uit het veld slaan. Dat je fouten maakt, betekent namelijk dat je uit je vertrouwde zone stapt en op weg bent om je taalvaardigheid te vergroten.

5. Reflecteer

De laatste les van Tao is misschien wel de belangrijkste als het aankomt op succesvol (taal)leren: hij reflecteert op zichzelf en zijn leerproces. Krijgt hij tijdens een les feedback van mij dat hij bijvoorbeeld te snel praat, dan heeft hij aan het begin van de volgende les bedacht wat de mogelijke oorzaken zijn en op welke manier hij die wil aanpakken. Ook maakt hij weleens audio-opnames van zichzelf, omdat hij wil horen hoe hij klinkt en daar zelf een oordeel over wil vellen. Door te reflecteren op zowel jezelf als je manier van leren, zie je niet alleen wat je nog kunt verbeteren, maar ook hoe je dat efficiënt(er) kunt doen. Vergeet echter ook niet om bewust stil te staan bij je successen. Kijken naar wat je al bereikt hebt, werkt motiverender dan alleen kijken naar wat je nog niet kan.

Bij Tao is de vooruitgang elke week merkbaar. Ook al is de cursus inmiddels bijna afgelopen, ik weet zeker dat hij verder blijft leren en voor hij het weet, is zijn taaldoel bereikt. En hoe zit het met jouw taaldoel?

Vika Lukina
Vika werkt als NT2-trainer voor Language Partners. Ze is gespecialiseerd in de branches ICT, onderwijs en voeding.

My LPOnline