Inlog cursisten

Hoe lezen kan helpen om je woordenschat te vergroten

Cursisten vragen vaak om tips voor het uitbreiden van hun vocabulaire. De meesten van hen hebben weinig moeite met lezen over onderwerpen waar ze bekend mee zijn, maar worstelen wel met het vinden van de juiste woorden als ze praten over een onbekender onderwerp. Je woordenschat vergroten, en de juiste woorden gebruiken in de juiste context, kan lastig zijn.

Je hoofd als tuin

Elk nieuw woord dat je hersenen binnenkomt, begint als een zaadje. Het moet nog wortelen en heeft voeding nodig om te overleven. Het uitbreiden van je vocabulaire is een levenslang proces. Dat proces is voor een groot deel afhankelijk van het opbouwen van gewoontes en het onderhouden daarvan door veel te oefenen. Nieuwe woorden toevoegen aan je actieve woordenschat heeft tijd nodig. Je kunt dan ook het beste klein beginnen én veel herhalen voor succes op de lange termijn.

Kwaliteit boven kwantiteit

Lezen is misschien wel een van de beste methodes om nieuwe woorden te leren. Kijk daarbij verder dan de traditionele roman en probeer bijvoorbeeld ook tijdschriften en dagbladen. Doe je best om dingen te lezen uit verschillende tijdsperiodes en diverse geografische regio’s. Zo zal een boek dat ouder is dan vijftig jaar hoogstwaarschijnlijk woorden bevatten die nieuw voor je zijn, zelfs al is de taal niet hoogstaand of geleerd. Daarbij kan het lezen van een artikel over een onbekend onderwerp effectiever zijn dan tien boeken over een onderwerp waar je regelmatig mee in aanraking komt.

Actief gebruiken en herhalen

Door te lezen kom je met nieuwe woorden in aanraking en zul je ze sneller onthouden. Maar lezen alleen geeft geeft garantie voor een uitgebreid vocabulaire. Het is belangrijker om nieuwsgierig te zijn naar de woorden om je heen en te verifiëren of je daadwerkelijk de betekenis kent. Hoe vaker je een woord gebruikt, hoe langer het zal blijven hangen. Zorg er daarom voor dat je woorden actief gebruikt en herhaalt; dit is het moment dat je met nieuwe woorden kunt gaan spelen door ze in context te plaatsen. Oefen met een vriend(in) of collega, of zelfs met de winkelier op de hoek.

Houd nieuwe woorden bij

Houd nieuwe woorden, die je tegenkomt tijdens het lezen, bij. Dat lijkt misschien veel moeite, maar het maakt het makkelijker om ‘probleemwoorden’ te identificeren. Het opschrijven dwingt je om deze woorden te verplaatsen naar je actieve woordenschatkist.

Veel mensen nemen niet de moeite om tijdens het lezen de definitie van een woord op te zoeken, omdat ze hun leesplezier niet willen verstoren. In plaats daarvan kun je natuurlijk ook het paginanummer noteren of het woord omcirkelen en de betekenis later opzoeken in het woordenboek. Ik adviseer mijn cursisten altijd om een woordenlijst in de buurt te houden. Bijvoorbeeld in een klein notitieboekje dat ze bij zich dragen of tijdens het werk op hun bureau bewaren. Of online, zoals in de glossary op LPOnline.

Drie woorden per dag

Drie woorden per dag is een mooie doelstelling in een druk leven. Zodra je nieuwe woorden begint bij te houden, heb je de mogelijkheid om eerder opgeschreven woorden opnieuw te bekijken en je geheugen te testen. Probeer connecties en visuele associaties met andere woorden te maken om ze zo te activeren in je geheugen. Dat zorgt direct voor verrijking van je vocabulairy pool.

En ten slotte, maak het leuk voor jezelf. Zo zorgt het woord ‘apricity’ er wellicht voor dat je de warmte van de zon op een koude dag nog meer gaat waarderen!

Je Engelse woordenschat verbreden?
Wij helpen je graag! Bekijk ons aanbod van zakelijke trainingen Engels.

Alma Bonger
Alma is an English language trainer and writer from Canada. She is passionate about education, exploring new cultures, and creative collaboration.

My LPOnline