Inlog cursisten

Presenteren in het Engels

Ga je presenteren in het Engels? De kunst van het presenteren onder de knie krijgen vraagt tijd en oefening. Niemand wordt geboren met natuurlijke presentatie-skills. Zelfs de beste sprekers, zoals Cicero, Martin Luther King, Steve Jobs en Barack Obama, hadden jaren van oefening achter de rug voordat ze geweldige public speakers werden.

Uit het succes van populaire speeches en platformen als TED Talks blijkt wel dat mensen het leuk vinden om te luisteren naar een goed gepresenteerd verhaal. In onze geglobaliseerde wereld groeit het aantal zakelijke relaties over de grens nog steeds, waardoor presenteren in het Engels ook binnen Nederlandse bedrijven steeds gangbaarder wordt. Wees hierop voorbereid en verbeter je Engelse presentaties met onderstaande tips en kernzinnen.

Het begint met een goede voorbereiding

Als Engels niet je moedertaal is, dan is het een goed idee om extra tijd te steken in de voorbereiding van een Engelse presentatie. Een goede voorbereiding bevat in ieder geval een antwoord op de vragen:

  • Wie is het publiek?
  • Wat willen zij weten?
  • Waar vindt de presentatie plaats?
  • En hoeveel tijd heb je om je punt duidelijk te maken?

De introductie van jouw Engelse presentatie

De eerste paar seconden van de presentatie zijn het allerbelangrijkst. Dit is ten slotte de start van je verstandhouding met het publiek. Geef een korte introductie van jezelf en het onderwerp waarover je gaat spreken, voordat je de kleine details lanceert. Beschouw het als een eerste handdruk.

Nuttige zinnen voor de kick-off van je presentatie:

Geef een overzicht van de inhoud

De meeste mensen willen van tevoren weten wat ze van een presentatie kunnen verwachten. Geef het publiek daarom vooraf een overzicht van de onderwerpen die aan bod gaan komen. Zo stel je hun verwachtingen bij en geef je hen een reden om naar je te luisteren. Bedenk catchy headlines om de aandacht te trekken en laat het publiek meteen weten wanneer ze vragen kunnen stellen: tijdens of na de presentatie.

Nuttige zinnen om je programma te verduidelijken:

  • “I’d like to give you a brief outline of my presentation…”
  • “Here is the agenda for the meeting…”
  • “My presentation consists of the following parts…”
  • “I’d like to begin by…”

Gebruik ‘signposting’ voor de overgang

Signposting is een term die gebruikt wordt voor zinsdelen die een overgang tussen verschillende onderdelen van je presentatie markeren. In het verkeer kijken we naar wegwijzers (signposts) om ons te vertellen waar we naartoe moeten en wat we kunnen verwachten. Zo helpt signposting ook je publiek anticiperen op de overgang van het ene onderwerp naar het andere.

Nuttige zinnen om de overgang tussen delen aan te geven:

  • “Next, we’ll move on to…”
  • “For example…”
  • “Let’s consider this point in more detail”
  • “This leads me to the next point…”

Geef een samenvatting van jouw presentatie

De samenvatting van je presentatie is, net zoals de introductie, een essentieel onderdeel van het totaal. Een heldere, beknopte samenvatting zorgt er namelijk voor dat je toeschouwers de belangrijkste elementen van je presentatie herinneren én vasthouden.

Nuttige zinnen om je verhaal samen te vatten:

  • “Let’s summarize briefly what we’ve looked at today…”
  • “In conclusion…”
  • “Let’s sum up, shall we?”
  • “I’d like to sum up the main points…”

Oefenen, oefenen, oefenen

Waarom vinden veel mensen het zo lastig om een effectieve presentatie te geven? Vaak komt dat simpelweg doordat ze het belang van een goede voorbereiding onderschatten. Bereid je dus goed voor en oefen je presentatie met een vriend, partner of collega die bereid is om constructieve feedback te geven.

Good luck with your presentation!

Meer lezen over spreekvaardigheid?

Download dan onze handige whitepaper Engels spreken in een online omgeving en test meteen jouw skills!

 

Verbeter jouw zakelijk Engels

Vloeiender en met meer zelfvertrouwen Engels spreken? Met een maatwerktraining werk je samen met de trainer aan de vaardigheden die jij wilt verbeteren, toegespitst op jouw taalniveau en werksituatie.

Bekijk het cursusaanbod zakelijk Engels

Alma Bonger
Alma is an English language trainer and writer from Canada. She is passionate about education, exploring new cultures, and creative collaboration.

My LPOnline