Inlog cursisten

Hoger op de maatschappelijke ladder door taalbeheersing

Een goede beheersing van het Nederlands is in de meeste branches een eis. Verschillende voorstellen om het belang van taalvaardigheid op de werkvloer te relativeren, kunnen dan ook rekenen op flink wat commentaar.

Een schooldiploma op maat aanbieden aan een slimme bèta zonder talenknobbel wordt niet geaccepteerd. Want een arts moet ook wetenschappelijke teksten kunnen doorgronden, aldus de kritiek. Het verlagen van de taaldrempel bij de selectieprocedure voor de Nationale Politie is ook geen optie. Processen-verbaal moeten bijvoorbeeld secuur en goed geschreven zijn, anders kan een zaak door het OM zelfs worden geseponeerd.

Uit onderzoek blijkt dat taal- en stijlfouten in zakelijke teksten de meeste irritaties oproepen. Iemand op taalfouten aanspreken is daarentegen weer taboe. Daarom krijgt een persoon met een mindere beheersing van het Nederlands nooit te horen dat hij of zij niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek door een dt-fout in een motivatiebrief of cv.

Mensen met een goede woordenschat (minimaal 17.000 woorden) en inzicht in taalstructuren kunnen volgens Intermediair Magazine op een hogere maatschappelijke positie komen. Een goede beheersing van het Nederlands maakt een professionele indruk.

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline