Inlog cursisten

Taalvereisten voor een Zweeds Visum

Denk je erover om naar Zweden te verhuizen? Veel mensen zullen zeggen “je hoeft geen Zweeds te leren”, maar er zijn verschillende vereisten waaraan je moet voldoen, afhankelijk van of je een visum, een verblijfsvergunning of staatsburgerschap nodig hebt. Dat zullen we even ophelderen.

Moet je Zweeds spreken om in Zweden te wonen?

Nee, er zijn geen wettelijke vereisten om Zweeds te leren. Maar als je de taal niet leert, ben je wel ernstig in het nadeel.

Moet je Zweeds spreken om in Zweden te werken?

In sommige beroepen wel. Verpleegkundigen en artsen moeten bijvoorbeeld een gevorderd niveau van de Zweedse taal met succes afronden voordat ze het recht krijgen om hun beroep uit te oefenen.

Voor de meeste beroepen zijn er geen wettelijke vereisten om Zweeds te leren. Maar als je de taal niet leert, ben je wel ernstig in het nadeel.

Moet je Zweeds spreken om staatsburger te worden?

Nee, er zijn geen wettelijke vereisten om Zweeds te leren op federaal niveau. Sommige gemeenten beginnen echter taaltests te eisen voor specifieke beroepen. Nog meer gemeenten hebben de mogelijkheid besproken om een taaltest verplicht te stellen. Als je de taal niet leert, ben je ook ernstig in het nadeel als je door het leven in Zweden moet navigeren.

Waarom je Zweeds zou moeten leren:

  • Als je Zweeds kent, kun je in elke situatie met de Zweden omgaan zonder op iemand anders te hoeven vertrouwen.
  • Deze onafhankelijkheid zorgt er ook voor dat je niet als toerist of expat wordt behandeld. In sommige situaties zal dat je geld besparen, want het is niet ongewoon dat mensen hogere tarieven moeten betalen als ze de taal niet spreken.
  • De taal leren geeft je meer inzicht en begrip in de cultuur.
  • Zowel je werk als je privéleven zullen er baat bij hebben als je met de lokale bevolking kunt communiceren in hun eigen taal, want je relaties zullen er alleen maar sterker door worden. De Zweden zijn vaak erg dankbaar als mensen tijd en moeite steken in het leren van hun taal.
  • Als je de lokale taal kent, krijg je meer kansen op de arbeidsmarkt.
  • Zweeds leren zal je ook een betere levenskwaliteit bieden. Je zult meer ontspannen zijn omdat je gemakkelijker door de bureaucratie van de overheid kunt navigeren. Je zult ook de Zweedse cultuur ten volle kunnen ervaren, waardoor je een sterkere band krijgt met de plaats waar je bent.
  • Zelfs als je de bovengenoemde voordelen niet ervaart, geeft het leren van een andere taal een sterk gevoel van voldoening en trots. Het helpt om vertrouwen op te bouwen in je vermogen om een leven in het buitenland te creëren en te onderhouden.

Wil je beginnen met het leren van je volgende taal? We kunnen helpen! Bekijk onze taalcursussen hier. Onze unieke Social Learning trainingen verbeteren de aandacht, retentie, reproductievaardigheden en motivatie van deelnemers. Je kunt er hier meer over leren.

Paul Van Zanten
Paul is an American intercultural communications professional living in the Netherlands and connecting with his Dutch roots. With a passion for travel, as well as gaining new perspectives and experiences, Paul aims to further his growth, as well as that of others at Language Partners.

My LPOnline