Inlog cursisten

4 tips om beter te schrijven

We moeten allemaal wel eens wat schrijven. Een e-mail, een verslagje, een uitnodiging, een brief en ga zo maar door. Al schrijven we elke dag wel iets, het blijft soms lastig dingen goed op papier te krijgen. Teksten lopen vaak niet soepel, zijn niet duidelijk, missen informatie of worden simpelweg niet afgemaakt. Goed schrijven vergt natuurlijk veel oefening, maar hier zijn alvast 4 tips!

1. Schrijf voor de lezer

Schrijven is iets anders dan je gedachten op papier zetten. Schrijven doe je voor de lezer. Dit is dan ook bij elke schrijftaak jouw uitgangspunt. Je lezer moet allereerst jouw tekst begrijpen. Kent hij alle woorden? Is je gedachtegang goed te volgen? Daarnaast moet hij de tekst interessant vinden. Zorg dus dat je zijn aandacht trekt met vragen of een vetgedrukte inleiding.

2. Weet je wat wil schrijven

Bedenk vóór je gaat schrijven wat je wil vertellen. Begin vervolgens met de kern van de boodschap. Daardoor weet de lezer vanaf het begin waarom hij de tekst moet lezen en leest hij hem aandachtiger. Ook elke alinea begin je met de kern. Daarna geef je uitleg over de kern, zoals ik in deze alinea doe.

3. Google is je vriend

Twijfel je over spelling? Zoek het woord even op in Google. Er zijn diverse websites die advies geven bij lastige spellingkwesties. Als je geen advies kunt vinden, kijk dan naar het meest voorkomende zoekresultaat. De zoekmachine helpt je soms boven aan de pagina met ‘Bedoelde u: …’ of ‘Resultaten weergeven voor…’. Schrijf je tekst met aandacht en vermijd spelfouten.

4. Hou het kort

Maak je teksten niet te lang. Dat is nergens voor nodig. Ik hou daarom deze alinea heel kort, want de boodschap is duidelijk.


My LPOnline