Inlog cursisten

Feestdagen in december over de hele wereld

Voor veel culturen is december een tijd van vieringen. Er is een levendige mix van culturele, religieuze en regionale vieringen over de hele wereld, die allemaal plaatsvinden in december. Deze maand biedt velen van ons een moment om deel te nemen aan tradities die belangrijk zijn in onze cultuur. Het leren over verschillende feestdagen in december wereldwijd biedt een inkijkje in de geschiedenis, overtuigingen en waarden die door culturen over de hele wereld worden vastgehouden.

Interculturele competentie: begrip door vieringen

Het leren over andere gebruiken en tradities is een van de sleutelstukken voor de ontwikkeling van interculturele competentie. Wanneer we over elkaars gebruiken leren, kunnen we een dieper begrip en respect ontwikkelen voor tradities die ons onbekend zijn.

Nieuwjaar is natuurlijk over de hele wereld bekend. Net als Kerstmis, wanneer christenen wereldwijd de geboorte van Jezus vieren op 25 december. Laten we eens kijken naar enkele andere decemberfeestdagen:

Een lijst van tradities en feestdagen in december:

 • Chanoeka: Ook bekend als het Feest van de Lichtjes, is een acht dagen durende Joodse viering die meestal in december valt. Het herdenkt de herinwijding van de Tweede Tempel in Jeruzalem.
 • Kwanzaa: Gevierd door veel Afro-Amerikanen van 26 december tot 1 januari, ter viering van de Afrikaanse erfgoed, eenheid en cultuur.
 • Tweede Kerstdag: Traditioneel gevierd op 26 december in verschillende landen, waaronder het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het ontstond als een dag om cadeaus te geven aan de minder bedeelden.
 • Las Posadas (16-24 december): Een Mexicaanse traditie die het zoeken van Maria en Jozef naar onderdak voor de geboorte van Jezus nadoet, gevierd met processies, muziek en feesten.
 • Sinterklaas (5 of 6 december):  Gevierd in verschillende Europese landen, met name in Nederland, Duitsland en België, waar kinderen geschenken ontvangen van Sint-Nicolaas of Sinterklaas.
 • Bodhi Dag (8 december): Gevierd door boeddhisten, het herdenkt de dag waarop Siddhartha Gautama verlichting bereikte en de Boeddha werd.
 • Fiesta van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe (12 december): Een belangrijke Mexicaanse religieuze feestdag ter ere van de Maagd Maria, beschermvrouwe van de Amerika’s.
 • Yule (21 december): Een heidense viering van de winterzonnewende, vaak gevierd met feesten, vreugdevuren en traditionele rituelen.
 • Saturnalia (17-23 december): Een oude Romeinse viering ter ere van de god Saturnus, gekenmerkt door feesten, het geven van cadeaus en uitgelatenheid.
 • Dongzhi Festival (21 of 22 december): Gevierd in Oost-Azië, met name in China, Taiwan en Vietnam, ter markering van de winterzonnewende met familiebijeenkomsten en het eten van tangyuan (zoete rijstballen).
 • Mawlid al-Nabi: Geobserveerd door moslims ter herdenking van de geboorte van de Profeet Mohammed, meestal gevierd in de maand Rabi’ al-Awwal, die vaak in december valt.
 • Pancha Ganapati (21-25 december): Een modern Hindoe-feest gevierd door hindoes over de hele wereld, gericht op de verering van Heer Ganesha en het bevorderen van familieharmonie.

De betekenis van interculturele competentie

Deze lijst is niet representatief voor elke religie, cultuur of regio. Het dient echter als een voorbeeld van de rijkdom aan tradities die we in onze wereld hebben. We kunnen deze lijst ook gebruiken als een kans om verschillende gebruiken te verkennen en waarderen die nu toegankelijker zijn dan ooit.

Feestdagen in december: voorbij grenzen

Door te investeren in interculturele competentie creëer je niet alleen meer begrip voor andere culturen; het is ook een strategische investering. Het stelt bedrijven en individuen in staat om de complexiteit van een diverse omgeving te navigeren, samenwerking te bevorderen en marktbereik te vergroten. Als je nieuwsgierig bent naar andere manieren waarop interculturele competentie je toegang kan geven tot een schat aan voordelen, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline