Inlog cursisten

Hoe ontstaan er nieuwe Engelse woorden?

De Engelse taal bestaat uit meer dan een miljoen woorden. Toch lijkt dit nog niet genoeg. Elk jaar komen er namelijk nog 1.000 woorden in het woordenboek bij. Maar hoe ontstaan al deze nieuwe woorden?

Onder andere William Shakespeare (swagger, lonely, hint), John Milton (fragrance, pandemonium), Geoffrey Chaucer (universe, approach) en Sir Thomas More (atonement, anticipate) hebben hun bijdrage geleverd aan de verrijking van de Engelse taal. Het is onbekend wie de meeste woorden heeft gecreëerd. Wel kunnen er dertien werkwijzen worden benoemd waardoor er nieuwe woorden ontstaan. Deze werkwijzen gelden naast het Engels ook voor andere talen.

1. Toevoeging woorddelen

De meest voorkomende methode bij de creatie van een nieuw woord is het toevoegen van een voor- of achtervoegsel aan een bestaand woord. Realisation, detonator en monogamish zijn hier voorbeelden van.

2. Samenstellingen

Twee bestaande woorden worden samengevoegd tot één nieuw woord. Vaak komt er eerst een koppelteken tussen deze twee woorden te staan, die in de loop van tijd weer verdwijnt. Voorbeelden zijn: bailout, nobody en daydream.

3. Verandering van woordgroep

Neem een woord van een bepaalde woordgroep en plaatst deze in een ander. Het woord giant is een lange tijd een zelfstandig naamwoord geweest en verwees naar een creatie van groot formaat. Vanaf de vijftiende eeuw wordt giant ook gebruikt als bijvoeglijk naamwoord. Een recenter voorbeeld is het woord friend. Door de komst van social media wordt dit woord ingezet als zelfstandig naamwoord en werkwoord (‘Why didn’t you friend me?’).

4. Vernoemingen

Veel woorden worden vernoemd naar een plaats of een persoon. Atlas, cheddar, diesel en sandwich zijn hier voorbeelden van. Maar ook de woorden gun, hooligan, marmalade en panic vinden hun oorsprong als een bestaand persoon of plaats.

5. Leenwoorden

De Engelse taal ‘leent’ op dit moment van minstens 350 talen verschillende woorden. De woorden zijn onder andere afgeleid van het Portugees (fetish), Russisch (mammoth) en Japans (tycoon).

Benieuwd naar de acht andere werkwijzen waarop nieuwe woorden ontstaan? Lees hier verder >

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline