Inlog cursisten

Trainer aan het woord – Evelien de Bruijcker

Evelien de Bruijcker is trainer Nederlands (NT2) en Frans bij Language Partners. Zij is werkzaam op onze vestiging in Berg en Dal en is gespecialiseerd in het verzorgen van intensieve taaltrainingen.

Welke cursisten kiezen voor een intensieve taalcursus?

Cursisten die een intensieve training volgen, komen uit alle sectoren van het bedrijfsleven of van de overheid en hebben uiteenlopende functies. Een overeenkomst is dat ze graag in een zo’n kort mogelijke tijd hun taalvaardigheid op een hoger niveau willen brengen zodat ze beter kunnen communiceren met hun klanten, collega’s, medewerkers of een nieuwe stap kunnen zetten in hun carrière. Het voordeel van een intensieve training is dat je je gedurende een week losmaakt van je dagelijkse routine en je helemaal kunt focussen op de taal. Hierdoor is het rendement hoger.

Wat kan je bereiken in 1 week?

Wat je in een week kunt bereiken is per persoon verschillend. Het hangt af van verschillende factoren: het beginniveau, de persoonlijke doelstellingen en natuurlijk ook van de inzet die je zelf toont. Een eenduidig antwoord valt er daarom op deze vraag niet te geven. Wat wel opgaat voor iedereen die een intensieve training volgt, is dat hij of zij op een snelle, doeltreffende en plezierige wijze zijn of haar persoonlijke doelstellingen realiseert.

Wat draagt de omgeving bij aan de training?

De locatie voor intensieve trainingen bevindt zich op een landgoed in de heuvelachtige omgeving van Nijmegen. Het is een prachtige plek met een uitstekend hotel. De omgeving leent zich perfect om je gedurende een week helemaal te richten op een taal. Vanaf het landgoed kun je na de lunch of aan het eind van de dag mooie wandelingen maken en als het weer goed is kan er ook buiten les worden gegeven. De sfeer op het instituut is ongedwongen waardoor je je snel thuis voelt. Golfliefhebbers kunnen terecht bij Golfbaan het Rijk van Nijmegen op nog geen 4 kilometer van het landgoed. Ook is de omgeving zeer geschikt om hard te lopen.

Hoe zorg je ervoor dat de training echt maatwerk is?

Aan een training gaat altijd een intakegesprek vooraf. Tijdens de intake worden de doelstellingen van de cursist gedetailleerd in kaart gebracht. Ook wordt het niveau vastgesteld. Verder maakt de cursist voorafgaand aan het intakegesprek twee online testen: de Taaltest en de Leerstijlentest. Op basis van de persoonlijke doelstellingen en het niveau wordt de inhoud van de training bepaald. De cursist verwerft tijdens de training de vaardigheden die hij nodig heeft in zijn werk. Er wordt ook gewerkt met materiaal dat de cursist zelf aanlevert (e-mails, presentaties, websites) om het zo concreet mogelijk te maken. Door deze doelgerichte aanpak kan een cursist heel veel leren in een week. De trainers zorgen er bovendien voor dat zij zoveel mogelijk aansluiten op de persoonlijke leerstijl van de cursist. Iedere training is daardoor uniek.

Waarom is het voor trainers leuk om een intensieve training te geven?

Elke training is een nieuwe uitdaging. Je probeert iemand in een week te geven wat hij nodig heeft. Dat betekent dat je naast de boeken die je gekozen hebt op zoek gaat naar (online) materiaal dat aansluit bij de doelstellingen van de cursist. Ook zoek je telkens een manier om de stof over te brengen die bij de cursist past, zodat hij er plezier aan beleeft. De één heeft veel behoefte aan structuur, terwijl de ander liever een taal op een praktische manier leert. Ook zit je niet vast aan een lesruimte, als het weer het toelaat, kan er ook een wandeling worden gemaakt. Veel cursisten vinden dit prettig. Voor de trainer is het ook heel inspirerend om mensen te leren kennen uit verschillende branches en met verschillende functies. Je krijgt iedere keer een kijkje in een andere wereld en daar leer je zelf ook veel van.

Heb je nog een leuke anekdote?

Cursisten vertellen aan het begin van de training of bij de intake nog wel eens dat ze geen goede herinneringen hebben aan de lessen Engels, Duits of Frans op school. Als dat je ervaring is met het leren van een taal kan ik me goed voorstellen dat een intensieve training van een week een beetje afschrikt. Het is dan extra leuk om aan het eind van de eerste dag te merken dat cursisten echt plezier hebben in hun training en zien dat een taal leren ook anders kan!

Language Partners
Verbeter jouw internationale communicatie met onze zakelijke taaltrainingen in 52 talen: incompany, op locatie óf online.

My LPOnline